niedziela, 9 lutego 2014

Pomarańcze w sosie karmelowym

Najszczęśliwsza czuję się w kuchni. Ugniatając ciasto, mieszając sos, niecierpliwie zaglądając przez szybkę od pieca, czekając na obiad...Są ludzie, którzy czują się jakby nie pasowali do miejsca w którym akurat żyją. Łapią się każdej okazji ze sloganem "nowość" i w głowie odtwarzają scenariusze swojej idealnej przyszłości. Odkładają swoje marzenia, dopóki nie dotrą właśnie do tego miejsca. Zawsze powtarzam, że gdziekolwiek pójdziesz tam będziesz. Możesz uciekać przed tu i teraz, ale życie i tak Cię dopadnie. Cokolwiek by się nie działo, prędzej czy później tam daleko też dopadnie Cie samotność. Moim miejscem na ziemi jest kuchnia. Ta kuchnia, którą teraz mam w akademiku, i moja przyszła we własnych czterech kątach.

Może to banalne, ale dzisiaj (teraz już jest późno, ale jutro też jest dzień) zrób na obiad coś naprawdę dobrego, delektuj się nim, oczywiście zjedz deser (pomarańcze w sosie karmelowym)) i wyrusz w tą pasjonującą podróż zwaną życiem. Czy to nie obiecująca perspektywa?

Przepis:
(Carole Clemens, Elizabeth Wolf-Cohen, Wyśmienita kuchnia francuska)
  • 6 dużych pomarańczy bez pestek (użyłam 2)
  • 1/2 szklanki granulowanego cukru
1. Nożykiem do obierania warzyw skroić cienko skórkę z 2 pomarańczy. Skórkę pokroić w cieniutkie paseczki.

2. Ostrym nożem  odkroić z każdej pomarańczy plasterek ze spodu i z wierzchu. Zdjąć z pomarańczy resztę skórki, ścinając ją nożem z góry na dół, następnie pokroić owoce w poprzek w plastry o grubości około 1 cm. ułożyć plastry na talerzu i polać sokiem, który z nich wypłynął podczas krojenia.

3.Duży rondel napełnić do połowy zimną wodą i odstawić. Do małego rondelka wsypać cukier i wlać 3 łyżki wody i zagotować na dużym ogniu, poruszając naczyniem aby cukier się rozpuścił. Gotować nie mieszając aż cukier zacznie się karmelizować. Zdjąć rondelek z ognia i odsuwając się jak najdalej, zanurzyć dno naczynia w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

4.Wlać do karmelu 2 łyżki wody lejąc ją po ściankach naczynia i poruszając rondlem. Wrzucić pokrojoną w paseczki skórkę pomarańczową, ustawić rondelek na ogniu.Gotować na małym ogniu przez 8-10 minut, aż skórka zrobi się lekko przezroczysta, kilka razy zamieszać.

5. Polać karmelem ze skórkami plastry pomarańczy, delikatnie wymieszać poruszając talerzem, schłodzić przez co najmniej godzinę.


Pharrell Williams-Happy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz