Uwielbiamy z siostra przeglądać książkę kucharską Gwyneth Paltrow. Można tam znaleźć proste przepisy na rodzinne posiłki, pełne zdrowych substytutów naszych codziennych składników i miłe dla oka, choć całkiem minimalistyczne zdjęcia. Zresztą cała książka została tak wydana, aby zachęcić czytelnika do wypróbowania zawartych w niej przepisów i przede wszystkim do pielęgnowania rodzinnych relacji przez gotowanie. Wszystkie dania są niezwykle smaczne i ogólnie łatwe do przygotowania. Książka jest szczególnie przydatna dla wegetarian, którzy znajdą w niej dużo wskazówek i porad o prawidłowym odżywianiu.
Babeczki upiekłam pierwszy raz w zeszłe wakacje dla rodziny do której jechałam na przyjęcie weselne. Zostały zjedzone zanim jeszcze podano je elegancko na stole. Pamiętam tą kuchnię i tamto towarzystwo. Ten ogród z oczkiem wodnym, i rozmowy o hinduskich weselach...często zostają nam tylko takie małe wspomnienia, nieprawdaż?
Z podanego przepisu wyszło mi 9 (zamiast 12) pięknie wyrośniętych babeczek z jagodami.
Przepis:
(
Córeczka tatusia, Gwyneth Paltrow)
- 1/2 szklanki masła, roztopionego i ochłodzonego
- 2 jajka (najlepiej organiczne)
- 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
- 2 szklanki niebielonej mąki uniwersalne
- 3/4 szklanki cukru oraz 1 łyżeczka do posypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 szklanki świeżych jagód (dałam mniej ok. 3/4 szklanki)
- szczypta cukru z prawdziwą wanilią-przyp. Grety
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszaj w jednej misce masło, jajka i mleko. Połącz mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól w drugiej misce. Dodaj mokre składniki do suchych; a następne wymieszaj z jagodami. Podzielić ciasto równo między papilotkami; posypać na górze 1 łyżeczką cukru. Piec aż babeczki są brązowe (od 25 do 30 minut).
Miami Horror Theory (Właściwie to wszystko z Miami Horror...)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz