Guacamole
Przepis:
(Pyszne 25, Anna Starmach, zmieniona proporcje o 1/2)
- 1 dojarzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 ząbku czosnku
- 1/4 małej papryczki chilli
- 1/2 pomidora
- odrobinę świeżej kolendry (ja użyłam szczyptę ziarenek kolendry, jednak to nie to samo co świeża)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Papryczkę (bez pestek) i czosnek pokrój na drobne kawałki i połącz z pomidorami.
Awokado przekrój na połówki, pozbądź się, a miąższ wydrąż łyżką i rozgnieć widelcem, przełóż go do miski.
Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Posiekaną kolendrę dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj.
Salsa pomidorowa
Przepis:
(Jamie Oliver)
- 1/2-1 świeżej papryczki chilli
- 1 pomidor
- garść świeżej kolendry (dałam bazylię, i po raz kolejny nie był to ten meksykański smak)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z limonki
Kurczak
(Jamie Oliver, zmodyfikowany)
Przepis:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 mała szczypta mielonego kminku ( ja dałam niemielony)
- 2 limonki ( ja dałam sok z 1 limonki)
- oliwa z oliwek
- pieprz
Na łyżce oliwy z oliwek smaż kurczaka, pokrojone w paski papryki, i czerwoną cebulę. Podgrzej tortillę w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałóż na tortillę kurczaka z patelni, guacamole, i salsą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz