Takie babcine pierniczki można ładnie zapakować i podarować komuś w prezencie albo powiesić na choince, ponieważ bardzo długo mogą leżeć i się nie psują. Niestety, najsmutniejsze jest to, że one za długo nie wiszą na choince, a często po prostu na nią nie trafiają... są szybko zjadane przez domowników, a szczególnie uwielbiane przez dzieci.
Przepis:
(Babci Irenki)
- 3 szklanki mąki, przesianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao (dobrej jakości np. Wedla)
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki miodu (naturalnego)
- 1/2 szklanki cukru
- całe opakowanie przyprawy do piernika
- 1 czekolada mleczna
- mleko
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko. Ostudzone pierniczki posmarować polewą (lub lukrem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz