piątek, 27 grudnia 2013

Kurczak w sosie syczuańskim

Na półce z książkami kulinarnymi obok takich autorów jak Jamie Oliver, Gordon Ramsay czy Bill Granger teraz stoją dzieła stylistów mody, aktorów, osób znanych z bycia znanych, modelek, piosenkarzy, i osób, które wcale nie gotują albo dostały propozycję napisania lub tylko podpisania książki kucharskiej swoim imieniem.

Ostatnio w ręce wpadła mi Kuchnia chińska według Goka, autorstwa znanego z telewizji prowadzącego program  "Jak dobrze wyglądać nago?". Jego (?) przepisy są stosunkowo proste przy odpowiednim zapasie składników (choć nie zawsze tanich i wszędzie dostępnych, aczkolwiek wykorzystywanych po wiele razy w książce). Pieprz syczuański udało mi się kupić na targach zdrowej żywności, a odpowiednie sherry w delikatesach włoskich. Kurczak wyszedł pikantny (o czym Gok zawczasu uprzedzał), z wyczuwalnym olejem sezamowym i czymś słodkim (najpewniej sherry!), i aromatem pieprzu syczuańskiego, którego powinno się dobrze rozdrobnić w moździerzu przed dodaniem do kurczaka. Niestety nie miałam świeżej kolendry, która wzbogaciłaby to danie.

Przepis:
(Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka)

2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki wina ryżowego shaoxing lub wytrawnego sherry (ja użyłam słodkiego sherry z sieci sklepów Piccolo)
4 łyżki jasnego sosu sojowego
2 piersi z kurczaka, pokrojone w poprzek włókien w plastry o grubości 1 cm
4 łyżki oleju arachidowego
2 duże suszone papryczki chilli
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
2 ząbki czosnku , obrane i pokrojone w cienkie plastry
3 dymki pokrojone w 2 cm kawałki
4 łyżki wody
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
6 dag orzeszków ziemnych (niesolonych!)
2 łyżki świeżej kolendry , grubo posiekanej

1. Wsyp mąkę do miski, dodaj łyżkę wina ryżowego i 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Wrzuć kawałki  kurczaka i dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut (lub na noc).

2. Na średnim ogniu rozgrzej w woku 2 łyżki oleju arachidowego. Kiedy będzie gorący, wrzuć odsączone z marynaty kawałki kurczaka i podsmażaj 3-4 minuty (mięso może być w środku surowe, bo będzie jeszcze smażone i gotowane). Przełóż kawałki kurczaka na talerz.

3. Wytrzyj wok papierowym ręcznikiem i wlej resztę oleju arachidowego. Rozgrzej na dość silnym ogniu i wrzuć suszone chilli.Podsmażaj minutę, po czym dodaj pieprz, czosnek, oraz dymkę. Smaż kolejną minutę.

4. Włóż kawałki kurczaka i smaż minutę. Wlej wodę wraz z resztą,wina ryżowego oraz jasnym i ciemnym sosem sojowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj 30 sekund.

5. Dodaj olej sezamowy i orzeszki ziemne, gotuj następne 30 sekund, Kurczaka udekorowanego kolendrą podawaj z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz