Ciasto na zdjęciu jest jedną z pierwszych prób pieczenia tego jabłecznika, i nie ma jeszcze na górze charakterystycznej siateczki wykonanej z przekładanych pasków z kruchego ciasta.
Kruche ciasto przypominające ciasto francuskie z przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo maślane w smaku, i niesamowicie chrupkie. A do tego wszystkiego w środku są wyborne, słodko-kwaśne jabłuszka, które szczęśliwie dopełniają całość. Sama zjadłam całe ciasto w ciągu 2 dniu! To coś znaczy! Musi! Jak w takim razie mam sobie to tłumaczyć?
Przepis:
(Ewa gotuje, Ewa Wachowicz)- zmniejszone proporcje o 1/2
- 1/2 kg jabłek ( dałam ok. 5-6 jabłek)
- 1/2 szklanki cukru (dałam ok. 1/4 szklanki)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam troszkę więcej przyprawy do szarlotki)
- sok z 1/2 cytryny lub limonki-przyp.Grety
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki wody (zimnej, nawet chwilę trzymanych w zamrażarce-przyp. Grety)
- 1 jajko
2/3 ciasta rozwałkować, ciastem wyłożyć tortownicę lub formę na placek (wysmarowane tłuszczem i bułka tartą).
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i gotować z cukrem i sokiem z cytryny ok. 4-5 minut. Ostudzić. Dodać cynamon lub przyprawę do szarlotki. Większość wody odlać. Przełożyć na ciasto, i przykryć przeplatanymi paskami ciasta - przyp. Grety.
Piec 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Placek podawać na zimno lub ciepło, posypany cukrem pudrem, z lodami waniliowymi.
I pomyśleć, że niedługo ten widok przestanie być moją codziennością...szkoda.
Teraz słucham tylko i wyłącznie Tangerine Dream. Muzyka filmowa najwyższej klasy:) Polecam!
Tangerine Dream-One Night in Space
Tangerine Dream-Girl On The Stairs
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz