Tak dawno nie umieszczałam przepisów na blogu, że mam niepohamowany głód dodawać nowe, i nowe... Dzisiaj na obiad upiekłam zapiekankę, którą miałam okazję spróbować będąc w Austrii. Tam jada się bardzo dużo zapiekanek na bazie jajek, o czym dowiedziałam się od kolegi z Linz. Ponoć taką zapiekankę często przyrządzała jego mama. To coś w rodzaju naszego bigosu. Można zapiec wszystko co mamy pod ręką, dodać jajka i przyrządzić w miarę szybki i wartościowy obiad. Zapiekankę zjadłam ze smakiem, ale nie poprosiłam o przepis. Pamiętam tylko dość specyficzny smak mielonego kminku, i najprawdziwsze, świeże prawdziwki, których sama zważając na tą porę roku nie mogłam dostać.
W takiej postaci nawet brokuły wydają sie jadalne, a zapiekanka wbrew pozorom nie jest banalnym daniem. Suszone borowiki i wspomniane wcześniej brokuły nadają jej niezapomniany i "domowy" smak.
Przepis:
- 3-4 duże ziemniaki
- 1 mała cebula, poszatkowana
- mała garść borowików suszonych (ok. 1/3-1/4 szklanki)
- brokuły
- kminek mielony (ok. 1 płaskiej łyżki)
- szczypta chilli, suszonego
- 2-3 jajka ( w zależności czy lubimy bardziej lub mniej jajeczną zapiekankę, jeżeli nie za bardzo lubimy jajeczny smak-można dodać tylko jedno jajko)
- szczypta soli czosnkowej
- 2 duże szczypty soli
- pieprz
- wrząca woda
- oliwa z oliwek
Brokuły pokroić na małe, pojedyńcze różyczki i gotować we wrzącej wodzie przez 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki pokroić w talarki. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać cebulę. Grzyby zalewamy do połowy szklanki wrzącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. W dużej misce wymieszać przyprawy, jajka, brokuły (zimne!), ziemniaki (ostudzone przynajmniej), borowiki (zimne!), i trochę wody z borowików (ok. 2-3 łyżki). Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30-40 minut (aż jajko się zetnie i utworzy "sklejoną" zapiekankę).
Nick Waterhouse-It No. 3
Nick Waterhouse-Holly
To danie wygląda na obłędnie pyszne! Takie proste składniki, a taki wspaniały smak! Komplementy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Iwona