W tym przepisie polecam dodać 2 razy więcej sosu sojowego i octu jabłkowego, a na koniec jeszcze polać 1/2 łyżeczką oleju sezamowego. Danie wówczas jest smaczniejsze, i pozbawione mdłego smaku, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć.
Przepis:
(Sophie Dahl, Apetyczna Panna Dahl)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 70 g (1 szklanka) poszatkowanej czerwonej kapusty
- 80 g (1/2) szklanki posiekanej cebuli
- 150 g (1/2 opakowania) twardego tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego (3-4 łyżki-przyp. Grety)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (2 łyżeczki-przyp. Grety)
- 110 g (1 szklanka) marchwi startej na grubej tarce
- 110 g (1 szklanka) cukinii startej na grubej tarce
- 60 g (1 szklanka) kiełków fasoli mung
- 1 łyżka sezamu (najlepiej uprażony na suchej patelni-przyp. Grety)
- garść posiekanej świeżej natki kolendry
- 1/2 opakowania nudli ryżowych-przyp. Grety
Podawaj z ryżem lub usmażonymi noodlami (przyp. Grety).
Röyksopp & Robin- Do It Again
All We Are-Feel Safe
The Horrors-So Now You Know
W oryginalnym tłumaczeniu Sophie Dahl tak mówi przy okazji tego przepisu: "Add things to your heart's content. Stir-frying should be hot and quick, and easy to the point of promiscuity."
Tego chyba nie dało się przetłumaczyć na nasz język polski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz