wtorek, 20 maja 2014

Rogaliki drożdzowe z marmoladą

Tylko kilka razy w życiu zdarzyło mi się piec rogaliki i zwykle zajmowało mi to pół dnia, łącznie ze sprzątaniem, myciem naczyń, samym pieczeniem, wyrabianiem ciasta, czekaniem na rozrost nr 1, potem kolejnym czekaniem na rozrost nr 2. Naprawdę nikt nie ma tyle czasu na pieczenie rogalików. Na szczęście udało mi się znaleźć szybki i smaczny przepis.

Rogaliki były tak dobre, że ludzie pytali czy nie są one przypadkiem kupione.  Sekretem jest tu znakomity przepis, który zostanie ze mną na lata.

Dzisiaj zjadłam z 15 rogalików na późny lunch. Zapominam przy nich o ryzyku cukrzycy i próchnicy. Wczorajsze rogaliki przykryte folią spożywczą nie straciły smaku, ani się nie wysuszyły. Gorąco polecam! Zakochałam się w nich i słodkiej marmoladzie z kawałkami papai.

Z podanych proporcji wyszło mi ok. 60 rogalików.

Przepis:
(Arabeska waniliowa)
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła lub margaryny, roztopiony
  • szczypta soli
  • 1 jajko, rozmącone do smarowania rogalików przed pieczeniem -przyp. Grety 
Z drożdży, kilku łyżek mleka 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki przygotować rozczyn i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Następnie dodać do mąki wraz z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem i resztą składników. Wszystko razem wymieszać i wyrobić miękkie, ale nie klejące ciasto. Podzielić na 4 części (od razu bez wyrastania). Każdą część rozwałkować, lekko posypując mąką gdyby się za bardzo kleiło i pokroić na 8 trójkątów. Nadziewać marmoladą i zwijać ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem (przyp. Grety).  Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, na rumiano. Po przestudzeniu rogaliki polukrować.

Farsz:
(własny)
  • marmolada wieloowocowa
  • dżem malinowy
  • odrobina likieru wiśniowego
  • szczypta cukru z prawdziwą waniliową
  • suszona papaja, pokrojona na drobne kawałki
Wszystkie składniki wymieszać.

Lukier:
(Arabeska waniliowa)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • odrobina aromatu waniliowego lub pomarańczowego 
Gotować na małym ogniu, aż do połączeniu składników- przyp. Grety.

Cieplutkie, prosto z pieca, przed lukrowaniem. Mniami...

The Temper Trap-Sweet Disposition  (I już wiesz co chcesz robić w życiu...Ja już od dawna wiem. Jak to dobrze wiedzieć...)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz