czwartek, 20 marca 2014

Pancakesy amerykańskie z sosem truskawkowym

Z okazji Światowego Dnia Śniadania, który odbył się 3 dni temu podano...naleśniki amerykańskie polane sosem truskawkowym, z których wczoraj robiłam pierogi z truskawkowym farszem. Najtańsze mrożone truskawki okazały się warte swojej ceny i dopiero nadmierny dodatek cukru usunął z nich ziemisty posmak cienkich i jak na moje oko miejscami za bardzo dojrzałych (delikatnie powiedziane!) truskawek. Okrągłe placuszki z sosem z truskawek i posypane cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią  przebijają według mnie wszystkie inne kombinacje dodatków, czy to jest syrop klonowy, banany, nutella, czy może sos czekoladowy.

Z przepisu wyszło mi o wiele za dużo naleśniczków, czyli około 20 pancakesów. 

Przepis:
(z Kwestii smaku)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki (dałam 1 szklankę wody z odrobinę śmietany 30%)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli
W blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron.

Sos truskawkowy:
(własny)
  • 1/2 paczki mrożonych truskawek (lub 0,5 kg świeżych  truskawek)
  • cukier
  • cukier puder
Truskawki należy rozmrozić. Następnie gotować na małym ogniu  przez ok. 15 minut. Masę truskawek rozgniatamy widelcem i miksujemy przy użyciu blendera. Wsypujemy cukier i cukier puder do smaku.

Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią i polewamy sosem (jak na zdjęciu).


Home-The Holidays (pierwszy z góry) 
Dla tych, co są daleko od domu. Tak, wiesz przecież, że to do Ciebie mówię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz