wtorek, 12 listopada 2013

Co nieco o babeczkach

Nie musisz być Lola, Marni czy jakąkolwiek inna miss cupcakes, żeby piec w domu babeczki. Prawda jest taka, że każdy może stworzyć w domu idealne babeczki i podarować nimi bliskich czy zrobić wrażenie na znajomych.

Przepisów oczywiście jest multum, ale tak naprawdę potrzebny jest ten jeden bazowy - i na nim można kombinować. Na blogu będą się pojawiać kolejne!

Składniki:
(Kulinarne fantazje Magdy K)
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełnić do ¾ wysokości.  Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz