Przepis:
(pochodzi z Domowej Kuchni Aniki)
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka ( o temperaturze pokojowej)
- 1/2 kostki masła (100 g)- bardzo miękkie
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 lyzeczki cukru z wanilia Kamis (lub 1/4 opakowania cukru waniliowego)
- szczypta soli
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 kropa aromatu rumowego ( nie dodalam, ale ten aromat swietnie pasuje do ciasta)
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- pol opakowania mieszanki skorek (50 g)
Mieszankę
bakalii drobno pokroić. Owoce zmieszać z mąką.
Miękkie
masło utrzeć ze szczyptą soli na gładką masę.Do utartego
masła stopniowo wsypywać cukier oraz cukier waniliowy i miksować na najwyższych
obrotach około 5 minut do momentu, aż masa będzie jasnokremowa. Nie
przerywając ucierania, wbijać po jednym jajku. Kolejne dodawać wówczas, gdy
poprzednie dokładnie połączy się z masą. Wlać kilka kropel aromatu rumowego.
2 szklanki mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Bakalie dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu chwilę zostawić w uchylonym piekarniku, a następnie ciasto wyłożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz