sobota, 23 listopada 2013

Keks na śniadanie, obiad i kolację

Najnowszy post będzie o keksie. Czemu postanowiłam go upiec? Bo jest to ciasto pyszne i jednocześnie sytne. Proste i tanie. Moja babcia potrafiła upiec taki keks, ze wystarczył jeden kawałek i juz nie dało sie więcej zjeść. Wykorzystywała cale masło, 5 jajek...Keks z tego przepisu nie należy do ciężkich ciast. To raczej ciasto biszkoptowe. Można dodać do niego rodzynki, sama skórkę pomarańczową, krople rumu, co tylko chcecie i na co macie ochotę. Szybkimi krokami zbliżają się Święta, a keks to prawie świąteczne ciasto:)

Przepis:
(pochodzi z Domowej Kuchni Aniki)
  • 1  szklanka mąki 
  • 3 jajka ( o temperaturze pokojowej)
  • 1/2 kostki masła (100 g)- bardzo miękkie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 lyzeczki cukru z wanilia Kamis (lub 1/4 opakowania cukru waniliowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 kropa aromatu rumowego ( nie dodalam, ale ten aromat swietnie pasuje do ciasta)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pol opakowania mieszanki skorek (50 g) 

Mieszankę bakalii drobno pokroić. Owoce zmieszać z mąką.
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli na gładką masę.Do utartego masła stopniowo wsypywać cukier oraz cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach około 5 minut do momentu, aż masa będzie jasnokremowa. Nie przerywając ucierania, wbijać po jednym jajku. Kolejne dodawać wówczas, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Wlać kilka kropel aromatu rumowego.

2 szklanki mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.  Całość dokładnie wymieszać mikserem. Bakalie dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu chwilę zostawić w uchylonym piekarniku, a następnie ciasto wyłożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz