środa, 13 listopada 2013

Zupa dyniowa

Przepis na ta zupę dostałam od pracownika firmy Kamis, który układa przepisy na tylnej stronie swoich przypraw.  Nie ma tu co prawda smaku dominującego, ale kwaskowatość pomarańczy i imbiru bardzo dobrze współgra ze smakiem dyni. Świetne danie na obiad z rodziną lub romantyczną kolację.

Zupa dyniowa creme

  • bulion warzywny lub drobiowy ( z warzywami: marchewką, selerem, porem, pietruszką)
  •  dynia
  •  cebula
  •  imbir (wielkości kciuka)
  •  sok z pomarańczy
  •  śmietana 12% lub 18%
  •  ziemniak
  •  sól
  •  pieprz
  •  gałka muszkatołowa

Podsmażyć w rondelku kawałki dyni i cebuli, a następnie dodać wywar i chwilę gotować. Dodać ziemniaka i imbir. Zmiksować. Dodać śmietanę, sok z całej pomarańczy, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

Podawać z grzankami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz