Babeczki podwójnie czekoladowe pochodzą z książki "Nigella ekspresowo" (Nigelli Lawson).
Przepis:
(na 12 babeczek)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 150 g guziczków czekoladowych, lub pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego, lub cukru z wanilią Kamis
- 50 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
2. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre. Następnie wlać mokre do suchych i bardzo szybko wymieszać. Natychmiast (!) nałożyć ciasto do papilotek (do 3/4 wysokości), i dodatkowo na górę każdej babeczki rzucić kilka drobinek czekolady.
3.Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po stygnięciu za pomocą rękawa kuchennego nakładać krem mascarpone.
Cut Copy- We are explorers
http://www.youtube.com/watch?v=ruKoGEDxLPw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz