piątek, 29 listopada 2013

Muffiny podwójnie czekoladowe

Wspólne pieczenie, gotowanie ze znajomymi stało się ostatnio bardzo modne. Podział obowiązków, jeden kroi, drugi miesza, trzeci czyści...przy tym świetna zabawa i rozmowy przy świecach. Rzeczywiście coś w tym jest, zresztą wspólne przygotowanie posiłków to okazja do zwykłych rozmów, rozluźnienia się po całym tygodniu, pozbycia się stresu i cieszenia się życiem. Szkoda, że nie mamy na takie rzeczy czasu ani chęci. Przecież takie chwile tak wzbogacają naszą codzienność. Najlepsze jest pieczenie- dużo czekolady, cukru, i niczego nie brak nam do szczęścia. Czego chcieć więcej?

Babeczki podwójnie czekoladowe  pochodzą z książki "Nigella ekspresowo" (Nigelli Lawson).

Przepis:
(na 12 babeczek)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g guziczków czekoladowych, lub pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, lub cukru z wanilią Kamis
Krem mascarpone:
  • 50 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
1. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2.  W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre. Następnie wlać mokre do suchych i bardzo szybko wymieszać. Natychmiast (!) nałożyć ciasto do papilotek (do 3/4 wysokości),  i dodatkowo na górę każdej babeczki rzucić kilka drobinek czekolady.

3.Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po stygnięciu za pomocą rękawa kuchennego nakładać krem mascarpone.  

 

Cut Copy- We are explorers
http://www.youtube.com/watch?v=ruKoGEDxLPw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz