niedziela, 12 stycznia 2014

Rurki w czterech serach

Makaron z czterema rodzajami serów zamiast pizzy z czterema serami. Dodając przy okazji każdego dania jakiś utwór czuję się prawie jak sommelier jedzenia, który zamiast wina dobiera  muzykę do obiadu. Melodia, rytm, i  temat musi się komponować ze smakami na talerzu. Może przesadzam i nie mu tu żadnej filozofii. Po prostu dzielę się tym co mi się podoba. Dzisiaj miało być co innego, ale do sera z niebieską pleśnią bardziej mi pasuje City and Colour, niż jakąś romantyczna ballada (krąży za mną Big love Gossling). Ale nie, do tego by bardziej pasowała jakaś tarta... Czemu ser stilton kojarzy mi się z samotnością i rynsztokiem tego nie jestem w stanie odpowiedzieć.
 
Przepis:
(Jamie Oliver, Gotowanie  z Oliverem)
  • 500 g makaronu rurki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • listki oberwane z 1 małego pęczka majeranku lub oregano (ja użyłam suszonego oregano)
  • 100 g świeżego startego parmezanu oraz kawałek do starcia (użyłam pół na pół parmezan, a raczej jego tańsza, polska wersja-ser Bursztyn, i trochę sypanego sera do posypania spaghetti- Corregio)
  • 100 g sera fontina lub taleggio, porwanego na spore kawałki ( tutaj zamienniłam kompletnie składnik na ser z niebieską pleśnią, i w mniejszej ilości ok. 40-50 g)
  • 100 g serka mascarpone
  • 1/4 gałki muszkatołowej (dałam 1/2 łyżeczki suszonej gałki muszkatołowej)
  • 1 mała kulka sera mozzarella
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni Celsjusza. Makaron wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj o 2 minuty krócej niż to zaleca producent, a następnie odcedź na durszlaku, zachowując trochę wody z gotowania. Na dużej patelni z grubym dnie rozgrzej masło. Kiedy zacznie się pienić, dodaj majeranek lub oregano, smaż przez minutę, a następnie zdejmij z ognia. Wrzuć na patelnię ugotowany makaron, dodaj kilka łyżek wody z gotowania, parmezan, fontinę lub taleggio (stilton) i mascarpone. Postaw patelnię na średnim ogniu i podgrzewaj mieszając, aż większość sera się rozpuści, tworząc apetyczny, ciągnący sos. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody z gotowania makaronu, przypraw do smaku, a następnie przełóż do naczynia żaroodopornego. Oprósz startą gałką muszkatołową, posyp porwaną mozzarella i świeżo startym parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia włącz grill, aby potrawa pięknie się przyrumieniła z wierzchu.


City and Colour-The Lonely Life
http://www.youtube.com/watch?v=zM1WjFYnHi0 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz