czwartek, 30 stycznia 2014

Pełnowartościowa zupa warzywna Donala Skehan

Nie wiedziałam, że kucharze mogą być przystojni.  Młodzi i atrakcyjni. Donal Skehan, taki właśnie jest. Dwudziestoparoletni Irlandczyk, zwycięzca brytyjskiego Junior Master Chefa, bloger, kucharz, i pewnie jeszcze kilka tytułów można mu przypisać. Jego talent dostrzegł Jamie Oliver i chłopak zrobił zawrotną karierę w rekordowo krótkim czasie. Dania jakie proponuje są domowe, zwykle z jakąś niespodzianką- jak eklery to o smaku herbaty Earl Grey, pieczony kurczak- z salsą z mango, i tak można wymieniać... Chyba nie znajdziesz ani jednego nudnego punktu w jego kulinarnym repertuarze. Przyznaję, że te eklerki za mną krążą od bardzo, bardzo dawna. I niedługo te marzenia przemieniają się w plany. A plany w eklery.

Przepis:
(Donal Skehan)-moje modyfikacje
1 łyżka masła
1 cebula, drobno posiekana
1 por, posiekany
2 ziemniaki, pokrojone
2 marchewki, pokrojone
1 pasternak (nie dałam)
seler, pokrojony
2 l bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka (z zielem angielskim i liściem laurowym)
sól i pieprz do smaku
ciabatta
świeży koperek

W rondelku rozpuść masło. Kiedy zacznie się pienić, dodaj do niego cebulę, ziemniaki, i pora. Smaż przez 2 minuty, przykryj i duś przez 8 minut. Dodaj bulion , marchewki, seler i pasternak, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut, lub dopóki warzywa będą miękkie.Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj. Podawaj z kawałkami ciabatty wcześniej podgrzanych na patelni i koperkiem.


The Beatles- Hey Jude

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zupa rzeczywiście wychodzi taka kolorowa:) nie wiem czy to zasluga marchewki czy smażonych warzyw, ale zupa cieszy i oko i podniebienie:) pyszna, i po zjedzeniu człowiek czuje się po prostu dobrze, w końcu jest pełnowartościowa!:)

      Usuń