poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sznycel z rukwią wodną i pikantnym sosem jabłkowym


Przepraszam za te odgłosy miksowania/blendowania, czy walenia wałkiem mięsa w połowie sesji. Zakłócam spokój w akademiku w taki właśnie dziwaczny sposób.

Nie chce mi się uczyć do egzaminów, czy to już wypalenie na ostatnim roku studiów? Jakiekolwiek myśli o przedłużeniu studiowania chyba właśnie wyleciały przez okno. Ponieważ dziś mija 1 rok, 1 miesiąc i 1 dzień
(bardzo pamiętna data;) zanim się dowiedziałam że jednak pojadę na wymianę do Wiednia, naszła mnie ochota na sznycel wiedeński, austriacki, czy polski schabowy, wszystko zależy od punktu widzenia. Sos jabłkowy nadaje mu jakieś takiej niewypowiedzianej wzniosłości, naprawdę inaczej spojrzycie na ten zwykły smażony kawał schabu w panierce. Ten sos to magia, szczyt geniuszu kulinarnego w czystej postaci. Złoty deszcz dla smutnego i ociekającego tłuszczem schabowego. Co mnie naszło? Ra ra riot...jak to ktoś powiedział, jeżeli nie chce Ci się przy tym tańczyć to potrzebujesz opieki medycznej. A gorzej, jeżeli nie masz ochoty do nauki. Tak było niestety w moim przypadku.

Ostatni post w czasie sesji. Smakowity z frytkami, porządnym schabem i surówką. W końcu nie można ciągle żyć na makaronach.

Może trudno w to uwierzyć, ale wyczuwam cząstkę Wiednia w tym sznyclu i sosie.

Przepis:
(Jamie Oliver, Gotuje z Oliverem, moje modyfikacje)
Sos jabłkowy:
ok. 2 łyżek masła
skórka i sok z 1/2 pomarańczy
50 g cukru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych gożdzików ( dałam mała szczyptę przyprawy do piernika- trzeba sobie radzić:)
mała szczypta pieprzu ziołowego (przypadek G.)
2 smaczne, soczyste jabłka, obranee , pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm (użyłam 2 jabłek Granny Smith)
1 jabłko na kompot, obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm (w swoim sosie wykorzystałam odmianę Idared)

2 eskalopki wieprzowe o wadze 150 g każdy
sól morska i świeżo zmielony pieprz
mąka
1 duże jajko
3 duże garści bułki tartej
olej do smażenia
1 mała garść korniszonów, osączonych i pokrojonych w zapałkę
2 garście rukwi wodne, umytej i osuszonej
1 cytryna
oliwa extra virgin

Zacznij od przygotowania sosu jabłkowego. W małym rondlu rozpuść masło ze skórka i sokiem z pomarańczy, cukrem, cynamonem, startą gałką, i goździkami. Podgrzewaj mieszając, a kiedy masło zacznie się pienić, dodaj jabłka. Przykryj rondel i duś zawartość na małym ogniu przez 20 -25 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Spróbuj i ewentualnie dodaj niewielką ilość cukru. Sos powinien być względnie słodko-kwaśny. Sos można zblendować, zyska na konsystencji (przypadek G.). Trzymaj sos w cieple lub odstaw do wystygnięcia zależnie od upodobań.

Połóż kotlety pomiędzy dwiema kawałkami folii spożywczej i lekko zbij wałkiem, aby je rozpłaszczyć. Powinny mieć ok. 0,5 cm grubości.

Przygotuj cztery talerze i ustaw je obok siebie na blacie. Na pierwszy wsyp sól i pieprz, na drugi mąkę, na trzeci  wylej jajko, a na czwarty wysyp bułkę tartą. Oprósz kawałki mięsa solą i pieprzem, obtocz w mące, strząsając nadmiar, następnie zanurz w rozmąconym jajku  pozwól, aby nadmiar ściekł z powrotem na talerz. Następnie obtocz je w bułce tartej, dociskając panierkę dłonią. Delikatnie strząśnij nadmiar bułki i połóż mięso na desce lub na czystym talerzu.

Rozgrzej na dużym ogniu patelnię z grubym dnem. Wlej sporą ilość oliwy, a kiedy będzie gorąca połóż na patelni przygotowane do smażenia sznycla. Smaż przez ok. 7 minut na każdą stronę. Podawaj przybrane rukwią, skroplone oliwą extra virgin, i sokiem z cytryny, z porcją pokrojonych korniszonów, i sosu jabłkowego.


Ra Ra Riot-Beta Love
http://www.youtube.com/watch?v=D9GNLOUlMGg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz